Monday, 27 February 2012

Roti Jala dan Kari Kambing

Bismillahirrahmanirrahim...

Allahhumma solli 'ala sayidina Muhammad, Wa a'la alihi sayidina Muhammad

Memandangkan kari kambing tempohari masih ada, suami minta saya buat roti untuk dimakan dengan kari tu. Lagipun makan malam, tak perlu makan berat sangat kata suami. Saya pun dapatlah idea buat roti jala. Lagipun lama tak makan...hihihi.. bahan-bahan pun semua ada kat rumah. Jom tengok bahan-bahannya:

Bahan-bahan (25 keping):

1. 200 gm Tepung gandum
2. Secubit garam
3. 1/2 sudu teh serbuk kunyit
4. 1 sudu besar Mentega
5. 200 ml susu segar
6. 200 ml air
7. 2 biji telur saiz sederhana
8. Minyak untuk melengser

Cara-cara:

1. Ayak bahan-bahan kering, tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk.
2. Buatkan bulatan di tengah-tengah mangkuk dan masukkan bahan-bahan cecair; susu, separuh air dan separuh mentega cair. Kacau menggunakan whisk.
3. Kemudian masukkan lagi separuh air dan mentega. Kacau sebati.
4. Biarkan adunan selama 30 minit.
5. Seterusnya bolehlah menjala roti anda menggunakan acuan.


Mengubat kerinduan...hehehe


"Segala Puji bagi Allah, Aku Mohon KeampunanMu Ya Allah"

No comments:

Post a Comment