Baru selesai direbus...panassss...hehehe |
Mesti semua orang Malaysia mengenali makanan di dalam gambar di atas kan?;) Yeee...itulah keropok lekor :D Sebenarnya saya dah buat keropok lekor tu sejak 2 minggu yang lalu. Alhamdulillah, dapat rezeki ikan murah...hehehe..Berikut resepinya:
Bahan-bahan:
1. 25 ekor ikan kembung kecil
2. 100 gm tepung warabi mochi/tepung sagu
3. 30 gm tepung katakuri ko/tepung jagung
4. 1 1/2 sudu kecil garam
5. sedikit ajinomoto
Sos:
1. 4 sudu besar cili kisar
2. sedikit gula melaka
3. 1 sudu kecil asam jawa (campur dengan air)
4. 2 sudu besar gula
5. 1/2 sudu kecil garam
6. 2 sudu kecil cuka (kalau takde boleh ganti lemon)
7. 1 sudu besar tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
8. 2/3 cawan air
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan.
2. Buang kulit ikan dengan mengoyakkan kulit dari kepala hingga ekor. Ambil isinya sahaja.
3. Potong isi ikan-ikan kecil supaya mudah dikisar. Kisar sehingga ikan hancur.
4. Selepas kisar, masukkan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga tepung habis.
5. Masukkan garam dan ajinomoto.
6. Taburkan sedikit tepung di atas papan pelandas. Ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan. Ulang sampai habis.
7. Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih. Kemudian masukkan keropok tadi.
8. Apabila keropok timbul di atas air, itu menunjukkan ia telah masak dan bolehlah diangkat. Seterusnya, keropok boleh dipotong kecil untuk digoreng. Jika tidak mahu makan terus, boleh juga disimpan di dalam peti ais (InshaAllah tahan lama;) )
9. Keropok yang belum direbus tadi boleh juga digoreng terus dan dihidang panas.
Untuk sos:
1. Masukkan air ke dalam periuk dengan api perlahan.
2. Masukkan cili kisar, gula melaka dan air asam jawa.
3. Apabila sudah mendidih, masukkan garam, gula dan ajinomoto.
4. Kemudian masukkan cuka.
5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
Hasil setelah digoreng...taraaaa...
Dapat juga merasa keropok lekor walau di perantauan..hukhukhuk.. |
"Segala Puji bagi Allah, Aku Mohon KeampunanMu Ya Allah!"
No comments:
Post a Comment